Roaminggal kapcsolatos kérdések

Mi a roaming szolgáltatás?

Amennyiben külföldön, külföldi hálózatra csatlakozva használja (hang, SMS, adat, MMS) előfizetését, úgy az roaming szolgáltatásnak minősül. A roaming szolgáltatások díjai az EU-n belül (valamint az 1-es roaming díjzóna egyéb országain) és kívül nem egységes díjakkal, feltételekkel vehetők igénybe!

A mindenkor hatályos díjszabás és díjzóna besorolás a Telenor ÁSZF-ben, illetve a https://www.telenor.hu/roaming weboldalon tekinthető meg.


Mi nem számít roamingnak?

Minden magyarországi, belföldi hálózatból indított külföldre (nemzetközi számra) irányuló hívás külföldre telefonálásnak, nemzetközi hívásnak minősül, akkor is, ha az EU-ba irányul vagy más országba. A nemzetközi hívásokra más díjak, feltételek vonatkoznak.

A nemzetközi hívások díjait ide kattintva tekintheti meg.


Mik az EU roaming díjszabás legfontosabb jellemzői?

  • Az EU-n belül, valamint az 1-es roaming díjzóna más országaiban - a méltányos használat feltételeinek betartása mellett - alapesetben a belföldivel azonos árakon és feltételekkel vehetők igénybe a roaming mobilszolgáltatások.
  • A Telenor hálózatán kívül is felhasználható perc-, SMS-, valamint lebeszélhető havidíj keretek érvényesek az EU-ban is. A keretek felhasználását követően, illetve azok hiányában a tarifacsomag szerinti hálózaton kívüli, más mobil hálózatokra vonatkozó díjak kerülnek alkalmazásra.
  • A hanghívások fogadása díjmentes.
  • A kizárólag Telenor hálózaton belül felhasználható keretek és kedvezmények továbbra is csak belföldön érvényesek.
A tarifacsomagokban és kiegészítő adatszolgáltatásokban foglalt belföldi adatkeretek tarifacsomagonként különböző mértékben ugyan, de felhasználhatóak az EU-ban is. Egyes tarifacsomagokhoz külön EU adatkeret tartozik

EU adatkeret


Milyen díjakkal jár, ha unión kívül használom az előfizetésemet?

A fenti szabályozás kizárólag az Európai Unión (és 1-es roaming díjzóna egyéb országain) belül történő barangolás esetén érvényes! A többi, nem Európai Unión (és 1-es roaming díjzóna egyéb országain) belüli barangolás esetén a Telenor mindenkor hatályos ÁSZF-ben található roaming díjszabása lép életbe, nem az Aidaco Kft. kedvezményes tarifacsomagja. Amennyiben külföldre utazik, kérjük minden esetben keresse fel ügyfélszolgálatunkat egyeztetés céljából, ahol teljes körű tájékoztatást nyújtunk a külföldi mobilhasználat költségeiről.

A mindenkor hatályos díjszabás a Telenor ÁSZF-ben, illetve a https://www.telenor.hu/roaming-vilag weboldalon tekinthető meg. 


Miért nem tudom használni az internetet külföldön?

Az új szabályozással - a sajtóban néhol leegyszerűsítve megjelent információkkal ellentétben - nem lett ingyenes az adatroaming, bizonyos esetekben jelentős költségeket generálhat a külföldi adatforgalom. Az Európai Roaming Szabályozással nem szabályozott országokban az adatroaming díja igen jelentős lehet (pl.: Svájc 2 369,3 Ft/MB). Ezért a korábbi évek negatív tapasztalatai alapján, az Aidaco flottájába tartozó hívószámokon alapesetben tiltva van az adatroaming a 2-3-4. díjzónákban. Ez azt jelenti, hogy a telefonok nem létesítenek automatikusan adatkapcsolatot az érintett külföldi hálózatokkal, így Ügyfeleink elkerülhetik a vétlen adatforgalomból (pl.: automatikus frissítések, levelek letöltése, stb.) adódó jelentős költségeket. 

A tiltás feloldható ügyfélszolgálatunkon keresztül (telefon, e-mail) vagy Online ügyintézés menüpontban, melynek során felhívjuk Ügyfeleink figyelmét az adatroaming szolgáltatás költségeire, és tájékoztatjuk az igénybe vehető kiegészítő csomagokról. A szolgáltatás bekapcsolását visszajelzésünket követően 72 órán belül aktiváljuk. 


Miért nem tudok hívást indítani külföldön?

Vélhetően SIM-kártyája nem létesített automatikusan kapcsolatot a külföldi hálózattal. Kérjük, indítsa újra készülékét, valamint a telefon beállításai között válasszon ki egyet manuálisan a felajánlott hálózatok közül. Az adott ország Telenor által preferált hálózatáról az alábbi linken olvashat: https://www.telenor.hu/roaming


Miért nem tudok internetezni az EU-n belül, amikor korábban kértem a feloldását?

Ha az adott hónapban felhasználta a teljes adatkeretét, akkor az EU-ban az internet szolgáltatást már nem tudja igénybe venni. Ilyen esetekben lehetőség van az előfizetéshez az ÁSZF szerinti kiegészítő adatjegy igénybevételére is. A kiegészítő internetcsomagokkal kapcsolatos további tájékoztatásunkat kérje elérhetőségeinken.

A szolgáltató bizonyos esetekben visszahelyezheti előfizetésére a GPRS adatroaming tiltást, ennek feloldásához keresse fel ügyfélszolgálatunkat telefonon vagy kérje feloldását az Online ügyintézés menüpont alatt. A szolgáltatás bekapcsolását visszajelzésünket követően 72 órán belül aktiváljuk.


Milyen beállítások szükségesek az adatroaming használatához EU-n belül?

Első és legfontosabb lépés, hogy indítsa újra a telefonkészülékét külföldön, valamint engedélyezze a telefonja beállításain belül az adatroaming használatot.

Ha a készüléke esetleg nem talál szolgáltatót, vagy az automatikusan kiválasztott hálózat nem támogatja az adathasználatot, akkor a telefon beállításai között válasszon manuálisan a felajánlott külföldi szolgáltatók közül. Az adott ország Telenor által preferált hálózatáról az alábbi linken tájékozódhat bővebben: https://www.telenor.hu/roaming